]
 

Vanuit Vranov kun je prachtige wandelingen, fiets en/of autotochten maken. Ons huis staat op een heuvel in de wijk Zatisi, wat 'rustige omgeving' betekent. In Vranov  zijn diverse restaurants waar je heerlijk (en voordelig) kunt eten. 


 

 


Vranov

Het stadje Vranov nad Dyji ligt in het Nationaal park Thaya. Gezichtsbepalend is het Kasteel van Vranov. Oorspronkelijk diende de burcht op de steile rotsen boven de Dyje als onderdeel van een verdedigingssysteem langs de Oostenrijkse grens. Het was een houten kasteel, gebouwd in de 11e eeuw en in bezit van de koning van Bohemen.
In de 17e eeuw werd de vesting door de familie Althan omgebouwd tot een barokkasteel. Het interieur laat de wooncultuur van de adel in de 18e en 19e eeuw zien. In de vertrekken staat een grote keramiekverzameling uit de beroemde plaatselijke fabriek. De belangrijkste delen van het kasteel zijn de kapel en de zaal van de voorvaderen.

small product photo   small product photo
 
small product photo  

Een belangrijke toeristische attractie is de stuwdam van Vranov, die in de dertiger jaren van de vorige eeuw werd gebouwd. Op de oevers van het stuwmeer bevinden zich veel
recreatiewoningen, pensions en een camping. Dankzij het goede weer en het zuivere water wordt het stuwmeer vaak de Moravische Adria genoemd.
Het meer biedt ideale mogelijkheden voor watersport. Je kunt er heerlijk zonnen op het strand of een tocht maken met één van de twee rondvaartboten. Bij de dam staan verscheidene restaurants waar je heel voordelig heerlijk kunt eten, genietend van een prachtig uitzicht op het meer.

Even voorbij ons huis ligt pension Ydila. Bij eigenaar Zdenek kun je een heerlijk kopje (Nederlandse) koffie drinken. Natuurlijk tapt hij ook bier of schenkt een ander drankje.
Het pension is op verschillende tijden geopend. Als Zdenek er niet is, gewoon op het terras gaan zitten, hij komt na een poosje vanzelf wel. Als hij er na 10 minuten nog niet is, dan kun je beter iets anders zoeken, want dan is hij niet thuis.

 

Meer zien van Vranov?
 

   
 
Contact
: Bert van der Laan