VranovVranov
 

 
 


Activiteiten

Wat kun je allemaal doen? Op deze pagina staan allerlei tips voor uitstapjes, soms alleen genoemd, soms kort beschreven en indien beschikbaar, met foto's geïllustreerd.
Het is de bedoeling dat deze pagina in de loop van de tijd steeds verder gevuld wordt met interessante ideeën voor uitstapjes. Deels door onze eigen zoektochten, maar ook door uw ervaringen.

Routes in de omgeving
Vanuit Vranov of Znojmo kunnen prachtige wandelingen, fiets- of autotochten worden gemaakt. In het huis is een map aanwezig met uitgewerkte routes.

De mogelijkheden:

Fietstochten:
1. Panorama van de rivier de Dyje
2. Bergop en bergaf door Oostenrijk en Tsjechië
3. Burchten en kastelen in het Oostenrijks-Tsjechisch grensgebied
4. Op zoek naar het geheim van de wijn
31 km
58 km
53 km
53 km

Wandeltochten

1. Waar eens Charles Sealsfeld werkte
2. Naar de Mexicaanse keizer
3. In de voetstappen van de smokkelaars
4. Wonderwater en nog betere wijn
5. In het romantische dal van de Dyje

15 km
19 km
18 km
20 km
26 km

Autotochten
1. Terug naar de Middeleeuwen
2. Waar de Dyje drie maal stroomt
3. De geheimen van burchten en kastelen
4. Watermolen en wijnkelders
5. Monumenten van Alfons Mucha
70 km
42 km
100 km
82 km
93 km

Tips en bezienswaardigheden
In de directe omgeving (max. 25 km van Vranov) zijn verschillende interessante plaatsen en bezienswaardigheden te bezoeken.

Vranov: De stuwdam
De dam in de Dyje werd tussen 1930 en 1934 gebouwd, is 60 meter hoog en houdt 30 miljoen kubieke meter water tegen in een 30 km lang meer.
Het stuwmeer wordt ook gebruikt als drinkwaterreservoir en voor de opwekking van elektriciteit. Langs de oevers kan men recreëren. Vranov

Vranov: Kasteel Vranov nad Dyje
Oorspronkelijk was de burcht op de steile rotsen boven de Dyje een onderdeel van een verdedigingssysteem langs de grens met Oostenrijk. In de 17e eeuw werd deze vesting omgebouwd tot een barokslot. Het interieur laat zien hoe de adel in de 18e en 19e eeuw leefde. De kapel en de zaal van de voorvaderen zijn de waardevolste delen van het kasteel.

BitovBitov: Burcht Bitov
In de eerste helft van de 19e eeuw heeft het gebouw de huidige Neo Gotische aanblik gekregen. Het is zeer bekend om de prachtige illusionistische schilderijen in de pronkkamers en de natuurwetenschappelijke collectie.

LesnaLesna
In Lesna is het motormuseum gevestigd. Ruim 100 oude motoren
en auto's zijn tentoongesteld.


Znojmo

ZnojmoZnojmo: Onderaardse gangen
Onder de stad loopt een gangenstelsel waarin de mensen zich vroeger konden verbergen als de stad weer eens werd belegerd. Zeer de moeite waard om te bezichtigen.

Znojmo: Zuid Moravisch Museum
Oorspronkelijk was het gebouw de residentie van het geslacht Premysliden. Het werd gebouwd in de 11e eeuw. In het begin van de 18e eeuw werd het omgebouwd tot een barokslot. Nu dient een deel van het gebouw als museum, waar de geschiedenis van de stad Znojmo wordt gepresenteerd.
Znojmo
Znojmo: Zwembad
Znojmo beschikt over een mooi (buiten) zwembad. Het ligt vlak bij het Louka-klooster. Te vinden aan de zuidkant van Znojmo.

Zie ook www.znojmo.cz

 

Znojmo Znojmo Znojmo

Cizov
Op ongeveer 10 km van ons huis vind je in het plaatsje Cizov nog een deel van het IJzeren Gordijn. Het is in Tsjechië het enige stuk dat bewaard is gebleven.
Het IJzeren Gordijn moest er in de communistische tijd voor zorgen dat de Tsjechen niet naar het westen konden vluchten.

Cizov Cizov  

Op (iets) grotere afstand (> 25 km):

Slavonice
Slavonice ligt aan het begin van een gebied dat Tsjechisch Canada wordt genoemd.
Prachtige dorpen en stadjes in een schitterende natuur.

TelcTelc
Telc is een prachtig stadje, ongeveer 50 km ten noorden van Vranov. Via een mooie landschappelijke route kun je er naar toe rijden. Bijvoorbeeld via Vranov nad Dyje, Sumna, Jemnice, Dacice, Telc.

TelcDe schitterende gebouwen met de prachtige gevels omzomen een van de mooiste pleinen van Tsjechië. Helaas is het plein niet autovrij, anders zou je je in de Middeleeuwen wanen. Telc is een echte aanrader!

Trebic
Mooi centrum; goed bewaard gebleven Joodse wijk.

Velky Karlov
In het plaatsje Velky Karlov vind je een krokodillen-farm. Te bezoeken van maandag t/m vrijdag van 8.00 –15.00 uur. Velky Karlov ligt ongeveer 25 km ten oosten van Znojmo, vlak bij Hradek (weg 408).

krokodillen-farm krokodillen-farm  

Praag
Met de auto naar Praag vergt ongeveer 3 uur. Om een goede indruk van deze stad te kunnen krijgen, is één dag eigenlijk te kort en is een overnachting in een van de vele pensions aan de rand van Praag aan te bevelen.

Brno
De hoofdstad van Moravië heeft een interessant centrum en diverse bezienswaardigheden waaronder het slot. Er zijn goede parkeermogelijkheden, zelfs in het centrum van de stad. Reistijd met de auto: ongeveer 75 minuten.

Retz
Net over de grens met Oostenrijk ligt het stadje Retz. Onder Retz bevindt zich de grootste wijnkelder van Oostenrijk. De ingang is in het stadhuis (renaissance).
Aan het stadsplein staan prachtige huizen uit de 16e en 18e eeuw. Even buiten de stad staat een windmolen.

Retz Retz  

Wenen HundertwasserhausWenen
Vanuit Vranov is een bezoek aan Wenen ook heel goed mogelijk. Met de auto duurt de reis ongeveer anderhalf uur. Je kunt ook met de trein gaan; bij voorkeur vanuit Retz. Praktisch ieder uur (15 minuten na elk uur) gaat er een trein naar Wenen. Uitstappen in Wien Mitte/Landstrasse en zonder parkeerproblemen sta je in het centrum van een prachtige stad.

Wenen Schonbrunn

Tsjechisch Canada
Het gebied tussen Slavonice, Nova Bystrice en Jindrichuv Hradec wordt ook wel Tsjechisch Canada genoemd. Het gebied ligt zo’n 60 km ten westen van Vranov.
Schitterende natuur, prachtige steden en dorpjes Mariz is bekend om z’n prachtige aardewerk. Tussen Nova Bystrice en Jindrichuv Hradec rijden in de zomermaanden een oude stoom- en dieseltrein.
 

   
 
Contact
: Bert van der Laan